Welkom

Elixir Pies

Biografie

Mia March

Films

Links

Contact

Voor de korst

160 gr bloem

67 gr suiker

2 lepels ongezoet cacaopoeder

½ theelepel zout

85 gr ongezouten boter

3 eidooiers

½ theelepel vanille extract


Voor de vulling

100 gr  suiker

30 gr maizena

Snufje zout

600 ml volle melk

113 gr fijn gehakte pure chocolade

4 eidooiers

1 theelepep vanille extract

Voor de topping

50 gr suiker

1 lepel water

zout

295 ml koude slagroom

De chocolade korst:

Meng bloem, suiker, cacao en zout goed door elkaar. Voeg de, in kleine repen gesneden, boter toe en kneed met koele hand, in ca 10 seconde, tot een grof geheel. Voeg het eigeel en vanille extract toe en kneed het deeg, nog 30 seconden, door tot een samenhangend geheel.

Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in plastic en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm. Leg deze in een ingevette pievorm van 22 cm en laat een klein beetje deeg over de rand hangen. Plooi de randen en snij het teveel aan deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Laat de boden 30 minuten rusten in de koelkast.

Verhit de oven voor tot  175 ºC.

Leg een vel bakpapier in de bodem en vul de vorm met gedroogde bonen. Bak de bodem c.a. 20 tot 22 minuten (totdat de randen droog lijken).

Verwijder de bonen en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 tot 12 minuten, totdat de korst donkerder van kleur is en droog lijkt. Laat de bodem helemaal afkoelen.


De vulling:

Klop de suiker, maizena en zout in een kleine kom door elkaar. Verhit, al roerende, de melk en chocolade op een half hoog vuur, totdat de chocolade gesmolten is. Klop 1 kopje melk door het suikermengsel tot een glad papje. Klop suikermengsel door de rest van de melk en kook het geheel , ca. 4 tot 5 minuten, al roerende door totdat het geheel dik is geworden en borrelt.  Klop de eidooiers los.Voeg de melk in een langzaam tempo toe en  blijf kloppen tot het geheel goed gemengd is. Giet het mengsel terug in de pan en laat het geheel, al roerende,op een half hoog vuur koken totdat het begint te borrelen.  Haal de pan van het vuur en voeg de vanille  toe. Laat de custard, ca. 10 minuten, in de pan afkoelen onder af en toe omroeren.

Giet de vulling op de chocolade korst. Wikkel de vorm strak in plastic en laat de pie minstens 4 uur afkoelen.


De topping:

Maak een ijswater bad. Verhit de suiker, water een een snufje zout op een half hoog vuur totdat de suiker opgelost is. Laat het mengsel, zonder te roeren, koken totdat het mengsel amber kleurig is. Laat de caramel niet aanbranden. Voeg, al roerende, langzaam langs de zijkant van de pan

een  ½ kopje room toe. Blijf kloppen totdat er een gladde massa ontstaat (de karamel gaat borrelen). Haal de pan van het vuur en zet de pan in het ijsbad. Laat de caramel, onder af en toe roeren, afkoelen (ca. 20 minuten). Klop de resterende room stijf tot er zachte pieken ontstaan. Voeg, voorzichtig, de karamel toe aan de slagroom en klop het geheel door tot er stijve pieken ontstaan.

De topping direct gebruiken.