Welkom

Elixir Pies

Biografie

Mia March

Films

Links

Contact

Colin Andrew Firth is op 10 september 1960  geboren in Hampshire.

In 1995 had hij, tijdens de opnames van de BBC tv-serie 'Pride and Prejudice', een relatie met zijn tegenspeelster Jennifer Ehle. Tijdens de opnames van de televisieserie 'Nostromo' in Tunesië, in 1996, leerde Firth de Italiaanse productie-assistente Livia Giuggioli kennen, met wie hij in 1997 in Rome trouwde. Zij hebben twee zoons (2001 en 2003). Uit een eerdere relatie met actrice Meg Tilly heeft hij ook een zoon (1990).

Zijn carrière begon in 1983. Dat jaar speelde hij in het toneelstuk Another Country. Een jaar later speelde hij in de film die van dit verhaal gemaakt is, samen met Rupert Everett. Vanaf toen kreeg hij rollen in talloze bekende maar ook onbekende films, zoals The Hour of the Pig, Apartment Zero, Femme Fatale, Valmont en Wings of Fame (met Peter O'Toole).


Colin Firth is in Nederland en Vlaanderen bekend van onder meer zijn rol als Mr. Darcy in de BBC-serie Pride and Prejudice uit 1995 (naar een boek van Jane Austen). Toen hij gevraagd werd de rol van Mr. Darcy te spelen was Firth aanvankelijk verbaasd omdat hij van zichzelf vond dat hij weinig seksuele uitstraling had. Uiteindelijk zegde hij toch toe.


Na rollen in The English Patient en Shakespeare in Love stond Firth in 2000 weer op de planken. In het Donmar Warehouse in Londen speelde hij in Three Days of Rain. Vervolgens kwamen de films van Bridget Jones, waarin hij weer Mr. (Mark) Darcy mocht spelen. Helen Fielding, de schrijfster van de Bridget Jones boeken, was verzot op Pride and Prejudice, en dan vooral op Mr. Darcy (oftewel Firth). Dat Firth de rol van Mark Darcy accepteerde was dus een leuke bijkomstigheid.


Hierna volgden nog onder andere Love Actually (waarin diverse gerenommeerde Britse acteurs meespeelden zoals Hugh Grant, die ook in Bridget Jones speelde), Hope Springs, Trauma etc. In 2003 speelde Firth de rol van Johannes Vermeer in de film Girl with a Pearl Earring. Voor die rol heeft hij nog een bezoek gebracht aan Delft.

Hij werd verschillende keren genomineerd voor een BAFTA Award en voor zijn rol in Conspiracy voor een Emmy Award. Hij kreeg in 2002 een Europese filmprijs voor zijn rol in Bridget Jones's Diary en won in 2010 een BAFTA voor zijn rol in A Single Man. Voor deze rol was hij in 2010 ook genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. In 2011 won hij de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol en de Golden Globe voor Beste Acteur voor zijn rol in de film The King's Speech. Eerder dat jaar kreeg hij een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.